Medische Encyclopedie – Apotheek Breskens – Breskens

Apotheek Breskens

Westlandstraat 8 4511XX Breskens Tel:0117-380222

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Worminfectie door filaria

Inhoud

Worminfectie door filaria

Wat is worminfectie door filaria?

Er bestaan verschillende soorten draadwormen. Ze komen in Nederland niet voor.
De larven van de draadworm kunnen door uw huid heen dringen.
De volwassen draadwormen ‘wonen’ in de lymfevaten. 

Draadwormen komen voor in Egypte, Zuidelijk Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost Azië.

Dokters noemen het filaria. 

Kleine vliegjes die overdag steken, brengen de larven van de draadworm op u over. Soms brengen muggen de larven over. De larven dringen in uw huid en groeien uit tot volwassen draadwormen van 1 tot 6 cm. Ze verplaatsen zich onderhuids. Soms komen ze via uw bloed- of lymfevaten tot in uw darmen of andere organen, zoals uw ogen. Volwassen draadwormen kunnen lang in de lymfevaten blijven en voor stuwing en zwelling zorgen (dikke benen).

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Gaat u naar een tropisch land, zorg dan dat u niet gestoken wordt:

 • Draag kleding die uw hele lichaam bedekt. 
 • Gebruik een antimuggenlotion (DEET). Die koopt u bij uw drogist of apotheek.
 • Zorg ervoor dat in de ruimte waar u slaapt geen muggen of vliegen komen; sluit de ramen en deuren of gebruik muggengaas (horren) voor de ramen.
 • Slaap onder een klamboe. Liefst een klamboe waar ook DEET in zit.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Albendazol
Albendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen in de worm verhindert. Een kuur duurt meestal drie dagen.

Ivermectine
Ivermectine verlamt de spieren van de worm, waarna de worm dood gaat.

Terug naar overzicht