Medische Encyclopedie – Apotheek Breskens – Breskens

Apotheek Breskens

Westlandstraat 8 4511XX Breskens Tel:0117-380222

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Glaucoom (verhoogde oogboldruk)

Inhoud

Glaucoom (verhoogde oogboldruk)

Wat is glaucoom (verhoogde oogboldruk)?

Glaucoom, ook wel 'groene staar', is een veel voorkomende ziekte van het oog, vooral bij ouderen.

Glaucoom is meestal het gevolg van een te hoge druk binnen in het oog. In de oogbol zit vocht dat kamerwater wordt genoemd. Dit zorgt onder andere voor de vorm van het oog en heeft niets te maken met tranen.

De oogdruk hangt af van het evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van het kamerwater. Een te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer de afvoer van kamerwater wordt belemmerd. Het gevolg is een beschadiging van de oogzenuw, waardoor uitval van (een deel van) het gezichtsveld ontstaat.

Sterk bijziende mensen (met een sterke min-bril) hebben een grotere kans op glaucoom. Mensen met familieleden met glaucoom hebben ook een grotere kans op glaucoom.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen.

Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Bètablokkers in oogdruppels
Bètablokkers in oogdruppels remmen de productie van kamerwater in de oogbol, waardoor de oogboldruk vermindert. Hierdoor wordt verdere beschadiging van de oogzenuw in het netvlies voorkomen. Voorbeelden zijn betaxolol, carteolol en timolol.

Prostaglandines in oogdruppels
Prostaglandines bevorderen de afvoer van het vocht uit de oogbol en verlagen zo de druk in de oogbol. Ze worden gebruikt als bovenstaande bètablokkers onvoldoende effect hebben of als u deze niet mag gebruiken. Voorbeelden zijn latanoprost en tafluprost.

Koolzuuranhydraseremmers
Koolzuuranhydraseremmers remmen het enzym koolzuuranhydrase. Hierdoor wordt er minder vocht aangemaakt in de oogbol en wordt de druk in het oogbol verlaagd. Voorbeelden: brinzolamide oogdruppels, dorzolamide oogdruppels, acetazolamide tabletten en capsules.

Pilocarpine in oogdruppels
Pilocarpine zorgt voor pupilvernauwing en bevordert de afvoer van vocht uit het oog. Hierdoor wordt de druk in het oog verlaagd. Pilocarpine wordt ook in combinatie met andere werkzame stoffen voorgeschreven.

Sympathicomimetica in oogdruppels
Sympathicomimetica verminderen de aanmaak van vocht en bevorderen de afvoer van vocht uit het oog. Hierdor wordt de druk in het oog verlaagd. Voorbeelden zijn apraclonidine en brimonidine.

Aceclidine
Aceclidine bevordert de afvoer van vocht uit het oog. In oogdruppels verlaagt het de druk in het oog.

Medicinale cannabis
Cannabis wordt gebruikt bij glaucoom. Het is niet precies bekend hoe het werkt. Cannabis zal daarom pas worden voorgeschreven als reguliere behandelingsmethoden onvoldoende werken.

Dronabinol is één van de werkzame bestanddelen van cannabis en is apart verkrijgbaar. Het is alleen in het buitenland op de markt en kan alleen met een speciale artsenverklaring in de apotheek worden besteld.

Terug naar overzicht