Medische Encyclopedie – Apotheek Breskens – Breskens

Apotheek Breskens

Westlandstraat 8 4511XX Breskens Tel:0117-380222

Medische Encyclopedie

Inhoud

Lepra

Wat is lepra?

Lepra is een chronische infectieziekte door de leprabacterie. De infectie veroorzaakt eerst beschadiging van kleine zenuwtakjes in de huid en slijmvliezen. Deze zenuwtakjes regelen de bloedtoevoer naar de weefsels. Daarom gaat in een latere fase ook de huid kapot, net zoals de binnenkant van de neus, de zaadballen en de ogen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

In het verleden werden leprapatiënten vaak afgezonderd in instellingen of koloniën. Isolatie is tegenwoordig niet noodzakelijk. Lepra is alleen besmettelijk in de onbehandelde ernstige vorm en ook bij die vorm wordt de ziekte niet gauw overgebracht op anderen. Als snel met de behandeling wordt begonnen, kunnen misvormingen worden voorkomen of herstellen.

U kunt zelf niets doen om het beloop van de ziekte te beïnvloeden. Wel speelt een goede algehele conditie een rol bij het voorkómen van de ziekte. Als de ziekte is vastgesteld, kan de arts u met medicijnen behandelen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Welke geneesmiddelen worden gebruikt bij lepra?

Antilepramiddelen
De behandeling van lepra bestaat uit een combinatie van verschillende antibiotica. Deze antibiotica doden de bacterie of zorgen voor afname van de groei van de lepra-bacterie. De behandeling zal langdurig moeten plaatsvinden. Voorbeelden zijn dapson, rifampicine, ofloxacine en minocycline.

Prednisolon
Prednisolon wordt gebruikt bij opvlammingen van ontstekingen bij lepra, met verschijnselen aan huid en zenuwen.

Terug naar overzicht