Medische Encyclopedie – Apotheek Breskens – Breskens

Apotheek Breskens

Westlandstraat 8 4511XX Breskens Tel:0117-380222 Fax:0117-382377

Medische Encyclopedie

Inhoud

Putjeszolen

Wat is putjeszolen?

Putjeszolen is een infectie van de huid van de voeten. Er ontstaan vaak putjes in de voetzolen, vandaar de naam ‘putjeszolen’.

Deze huidinfectie kan ook op de handpalmen voorkomen.

Putjeszolen komt bij kinderen en bij volwassenen voor, bij mannen iets vaker dan bij vrouwen.

 

Putjeszolen komt door vocht, warmte en de bacterie Corynebacterium minutissimum. Mogelijk spelen ook andere bacteriën een rol.

Deze bacteriën heeft iedereen op de huid. Normaal geven ze geen klachten.

Bij zweten en broeien gaan de bacteriën stofjes maken die de huid aantasten. Hierdoor ontstaan de putjes en de vieze geur.

De kans op putjeszolen is groter bij:

 • zweetvoeten
 • het dragen van vochtige sokken
 • schoenen die slecht ventileren

Putjeszolen komt vooral voor:

 • in de tropen
 • bij sporters
 • bij beroepen waarbij mensen (slecht ventilerende) veiligheidsschoenen dragen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Het is belangrijk uw voeten schoon en droog te houden:

 • Was de voeten elke dag. Droog ze erna goed af, ook tussen de tenen.
 • Trek elke dag schone, droge sokken aan.
 • Draag droge, goed ventilerende schoenen.
 • Wissel regelmatig van schoenen (zodat de schoenen die u gedragen heeft, kunnen drogen).
 • Heeft u last van zweetvoeten? Loop dan zoveel mogelijk op blote voeten en draag alleen schoenen van leer.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Denkt u dat u putjeszolen heeft en heeft u last van jeuk, irritatie, pijn of een vieze geur? Neem dan contact op met uw huisarts om de behandeling hiervan te bespreken.

Heeft u last van zweetvoeten? En verminderen uw klachten niet met de adviezen? Neem dan ook contact op met uw huisarts. 

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Clindamycine op de huid
Clindamycine kan samen met benzoylperoxide ook worden gebruikt bij putjeszolen. Clindamycine is een antibioticum dat de groei van vele soorten bacteriën remt. Hierdoor nemen de klachten af.

Benzoylperoxide op de huid
Benzoylperoxide kan samen met clindamycine worden gebruikt bij putjeszolen. Benzoylperoxide-gel weekt het bovenste huidlaagje (hoornlaag) los. Verder vermindert het de groei van huidcellen. Hierdoor nemen de klachten af.

Miconazol op de huid
Miconazol kan worden gebruikt bij putjeszolen. Miconazol doodt schimmels, gisten en bepaalde bacteriën. Hierdoor nemen de klachten af.

Terug naar overzicht